POGLAVLJE U TISKARSTVU 04:
Integrirani procesi računalnog upravljanja u nakladničkim i grafičkim sustavima

Uvodni tekst za poglavlje:

Pisana riječ je jedna od najvećih baština kojima se susreće moderan čovjek. Edukacija i otvaranje vrata novih svjetova je nešto čemu bismo svakodnevno trebali težiti. Oblikovanje novih vrijednosti kroz mudre izreke naših predaka su vrijedan poklon koji će naše generacije nastojati koristiti i unaprijediti za nove generacije koje dolaze.

Spoj izdavačke i grafičke djelatnosti na knjizi kao proizvodu kojim se služimo svakodnevno je stoga izazov za analiziranje. Izazov je pritom i sociološki i upravljački ali i tehnički aspekt samoge analize.

S ponosom možemo konstatirati da su hrvatski prostori, od najranijih dana bilježenja knjige kao pojavnosti i bilježenja prvih koraka grafičke industrije, ravnopravno participirali u svjetskoj zajednici izdavačke i grafičke djelatnosti. Ponosni možemo biti i stoga što, gledaju li se poslovne analize, možemo konstatirati buđenje i dinamizaciju i jedne i druge djelatnosti nakon određene stagnacije nastale u ratnome okruženju.

Isto tako, promatra li se postotak zaposlenosti grafičkih inžinjera, dizajnera, urednika, novinara i ostalih zanimanja u okruženju knjižne industrije, može se zaključiti da su u samome vrhu zaposlenosti u hrvatskome gospodarstvu.

Stoga je vrlo značajno biti aktivan i pratiti nove razvojne smjernice ovih djelatnosti. Posebice, s nadom da to neće zvučati odviše hrabro, što se nalazimo pred zadacima implementiranja tehnoloških noviteta koji su revolucionarni skoro poput........samoga Gutenberga.

Vrijedni će hrvatski grafičari zasigurno biti i dalje aktivni te će korištenjem novih tehnologija pokušati pomoći hrvatskome gospodarstvu u težnjama prema izvoznoj orijentaciji.

Sâmo svjetsko tržište, koje postaje globalna kategorijaj je veliki izazov za hrvatske grafičare kao i za djelatnike u nakladničkim redakcijskim sustavima.

Uzme li se u obzir da sami CIP4 proces automatizacije knjižne produkcije još uvijek nije implementiran u niti jednome hrvatskome tiskarskom sustavu, to su procesi koji nas tek očekuju.

Stoga je ključni motiv ovoga poglavlja pripomoći gospodarskim subjektima pri projiciranju budućih smjernica u svim fazama knjižne produkcije. Kako se nalazimo u vremenu frekventnih i dinamičnih transformacija tehnologije računalnoga praćenja poslovnih procesa u području proizvodnje knjige, nužnim se čini razraditi sustav implementacije baza podataka, relacijskih poveznica i samog poslovnog normiranja.