str:  

'Seminar o pravcima razvoja grafičke industrije i tiskarstva' – petak, 28.02 i subota 01.03.2003 u Stubičkim toplicama


Unicode, OpenType i manipulacija fontovima među različitim platformama (PC, Mac) u grafičkoj pripremi. Poseban osvrt na vanjsku komunikaciju sa CTP-om i Internetom

Blaž Sviličić, dipl. ing. graf. teh., asistent.
Tehničko Veleučilište u Zagrebu, Hrvatska


Sažetak
Svjetski je trend u grafičkoj industriji standardizacija proizvodnje na svim razinama. Posebno problematičan dio u grafičkoj proizvodnji uvijek je bila grafička priprema. Razlozi su bili i još uvijek jesu višestruki, ali osnovni problem je uvijek bila komunikacija na razini kompjuterskih platformi koje se koriste za rad.
Rad raspravlja o dvije temeljne stvari – kodnim tablicama i fontovima.
1991. godine ustanovljen je konzorcij Unicode koji pokušava objediniti prednosti svih kodiranja, držeći ih sve pod kontrolom na jednom mjestu. Glavni članovi konzorcija su Adobe Systems, Basis Technology, Hewlett-Packard, IBM, Justsystem, Oracle, PeopleSoft, Progress Software, Research Libraries Group, SAP AG, Sun MicroSystems, Sybase, Unisys, Government of Pakistan, i mnogi drugi. Unicode sustav kodiranja pretvara sve postojeće kodne tablice u jedan jedinstveni sustav kodiranja te razbija barijere komunikacije među raznorodnim kompjuterskim sustavima. Unicode standard je sustav kodiranja znakova kreiran da podržava pisanje pod različitim modernim, klasičnim i povijesnim jezicima.
Glavne smjernice razvoju današnjih računarskih fontova dali su Adobe Systems i Microsoft Corporation svojim skalabilnim, vektorskim PostScript Type1 i TrueType fontovima. Međutim, uz sav doprinos koji su Adobe i Microsoft dali u pozitivnom smislu, zbog međusobne konkurencije proizveli su dva nesukladna sustava koje danas zasebno koriste korisnici Macintosh i PC računala (najzastupljenije platforme u DTP-u). Iz toga je do danas proizašlo niz različitih problema, a možda najbanalniji jest činjenica da je fontove kreirane za jednu platformu nemoguće koristiti na drugoj. Isto tako, vrlo je zbunjujuće da su imena identičnih fontova potpuno različita na tim dvjema platformama. To je samo kap u moru problema koji se javljaju kada se pokušavaju križati ove dvije vrste fontova.
Nemogućnost migriranja fontova među različitim kompjuterskim sustavima pokušava riješiti OpenType font, koji se može instalirati na različita računala i pri tome jednako funkcionirati. OpenType font baziran je na Unicode standardu te nije ograničen na samo 256 znakova. Ranije, tipografija je imala preko stotinu različitih kodnih rasporeda što je stvaralo različite neugodnosti pri korištenju fontova na neengleskim govornim područjima. Sve ove činjenice čine ga sigurnim standardom budućnosti, koji bi trebao rješiti i probleme s upotrebom znakova hrvatskog pisma.
Rad definira uvjete u kojima navedene tehnologije mogu ispravno funkcionirati, te objašnjava načine i aplikacije koje su u stanju te tehnologije prihvatiti.